Liverpool seri 1-1 dengan Leeds

ball (1)

(Gambar: AFP)

LEEDS, United Kingdom: Liverpool terikat 1-1 ketika berdepan Leeds United pada Isnin (19 Apr), dalam perlawanan dibayangi kemarahan terhadap kelab dari Merseyside itu yang merancang menyertai Liga Super Eropah (ESL).

Keputusan seri itu meletakkan pasukan tangga keenam Liverpool dua mata di belakang pasukan di kedudukan keempat West Ham, dalam Liga Perdana England (EPL).

Pasukan Reds membuka jaringan sebelum waktu rehat menerusi Sadio Mane, namun Diego Llorente menyamakan kedudukan menerusi gol pertamanya bagi Leeds dengan satu tandukan daripada penjuru, tiga minit sebelum tamat.

Kedudukan empat teratas EPL pada penghujung musim ini biasanya memberi jaminan bagi mendapatkan tempat dalam Liga Juara-Juara UEFA musim seterusnya.

Walaupun juara enam kali Eropah Liverpool menamatkan perlawanan di kedudukan keempat tempat teratas, mereka mungkin dilarang daripada kejohanan itu kerana pertembungan dengan UEFA, badan pentadbir bola sepak benua tersebut selepas muncul sebagai satu daripada 12 pasukan yang merancang untuk membentuk ESL.

Menurut cadangan itu, 15 anggota pasukan pengasas akan bersaing dalam pertandingan 20 pasukan itu setiap tahun tanpa perlu melalui peringkat kelayakan.

Para penyokong daripada Leeds dan Liverpool mengadakan bantahan di luar Elland Road sebelum perlawanan bermula manakala kain rentang dilihat tertera dengan tulisan: “Berusaha di padang. Bola sepak adalah untuk peminat.”

Para pemain Leeds juga memakai kemeja T sebelum perlawanan memaparkan mesej sama manakala sebuah pesawat melintasi di udara membawa mesej “#SayNoToSuperLeague.”

Pengurus Liverpool, Jurgen Klopp, yang sebelum ini tidak bersetuju dengan penubuhan ESL, bergelut untuk mewajarkan penyertaan kelabnya dalam pertandingan yang baru dicadangkan itu semasa sidang media dengan Sky Sports.