26 peninju sertai kejohanan Muay Thai Gegar Boxing Pantai Timur

KOTA BHARU: Seramai 26 peninju Muay Thai dari dalam dan luar negara akan menyertai kejohanan Gegar Boxing Pantai Timur yang akan berlangsung di Tapak Ekspo Pantai Irama, Bachok pada 29 dan 30 Mac depan.

Pengarah kejohanan, Datuk Fauzwi Ismail berkata, kejohanan itu menjadi platform untuk petinju negara, khususnya dari Kelantan, untuk mengasah bakat dalam sukan itu.

“Kejohanan ini merupakan terbuka Pantai Timur yang mana ia turut disertai oleh peninju dari luar Kelantan untuk memberikan saingan kepada peninju di negeri ini.

“Peninju dari luar negara juga akan menyertai kejohanan ini iaitu dari Thailand, Uzbekistan dan Myanmar,” katanya pada sidang media promosi dan memperkenalkan barisan petinju di sini, hari ini.

Fauzwi berkata kejohanan dianjurkan Pertubuhan Penyatuan Ummah Dan Ekonomi (IKATAN) dengan kerjasama kerajaan negeri dan Persatuan Boksing Negeri Kelantan.

Antara negeri yang akan turut menghantar wakil ialah Kuala Lumpur, Terengganu dan Kedah manakala antara petinju luar negara yang dijangka menjadi tumpuan ialah Majid Bagheri, Kambiz Warriors (Uzbekistan), dan Ebroheng Yeekaroba (Thailand).

Penganjur menyasarkan 10,000 penonton pada sepanjang kejohanan, katanya.

“Kita akan teruskan dan anjurkan kejohanan-kejohanan seumpama ini bagi memberikan pendedahan kepada bakat-bakat baharu di negeri ini (untuk) ke peringkat yang lebih tinggi,” katanya. — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published.